Fiter i Rossell 2019

CERCLE DE LES ARTS I DE LES LLETRES
XLII ANIVERSARI DE LA NIT LITERÀRIA ANDORRANA
La Massana – Principat d’Andorra 2019

Acta Jurat

Premi Fiter i Rossell de novel·la
Dotat pel Govern d’Andorra

Reunit el jurat del premi Fiter i Rossell de novel·la del cartell de premis de la XLII Nit literària que organitza el Cercle de les Arts i de les Lletres i dota el Govern d’Andorra, format per Enric Canals, Jordi Pasques i Anna Martí, s’ha emès el veredicte següent d’acord amb les bases.

El jurat valora molt positivament el nombre d’originals presentats, 14 en total, així com la qualitat d’alguns d’ells i per aquest motiu declara finalistes les obres: L’espia que va estimar en Lluís Companys i Princesa Salomé.

Després de les corresponents valoracions i de les votacions finals, el jurat ha acordat declarar obra guanyadora d’aquesta edició del premi Fiter i Rossell l’original presentat amb el títol:

L’ombra del capità

Oberta la plica resulta ser-ne autor el senyor Joaquim Brustenga i Etxauri.

El jurat vol destacar especialment d’aquesta novel·la el fet de passar a la ficció un tema relativament poc conegut i menys com a tema novel·lístic en català, que és l’esclavisme lligat en aquest cas amb les Antilles espanyoles i en especial amb l’illa de Cuba, encobert en el cas de la novel·la amb el comerç de vi, bales de cotó i sucre. L’obra té dos plans narratius: un que ens situa als temps actuals i un altre molt efectiu situat al segle XIX que és el quadern de bitàcola del capità que dóna títol a la novel·la. Una novel·la per cert on res és el que sembla i que mostra dues realitats ben diferents: la catalana i la cubana, descrita aquesta a partir d’un gran coneixement per part de l’autor que es tradueix en l’ús del llenguatge, en la visió del país i de la seva societat. L’autor a través del quadern del Capità fa una dura denúncia del tràfic d’esclaus, que es podria sintetitzar en la frase que encapçala l’obra de Fiódor Dostoievski: “Comparar la crueltat de l’home amb la de les feres és insultar les feres”

EL JURAT
Enric Canals
Jordi Pasques
Anna Martí

Andorra la Vella, 30 d’octubre de 2019